Te + Én

A testvéri szeretettel számolni kell egy párkapcsolatban is

Az emberek döntő többsége szereti a testvérét, és igyekszik törődni vele, ez teljesen normális. De mi van akkor, ha a párod egy kicsit túlzásba viszi a dolgot?

Sokan nem beszélnek róla, mégis több, az ismeretségi körömben működő párkapcsolatban is érzékelhető volt a közelmúltban a jelenség, amit magamban csak „lánytesóparának” neveztem el. Az a helyzet, amikor van egy kapcsolat, vagy te, van a párod, és van a párod húga vagy nővére, akivel a kedvesed annyi időt tölt, hogy elkezdesz enyhe féltékenységi jeleket mutatni.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Mi lehet a háttérben?
A dolog hátterében ilyenkor az állhat, hogy a párkapcsolatban élő lány amúgy is kevesebb időt tölt a párjával, egyébként sem biztos, hogy csúcson van az önbizalma, és akkor még a péntek estét sem tölti vele a párja. Mert igaz, hogy keddre és csütörtökre is a húgával beszélt meg programot a srác, de pénteken is feltétlen találkozniuk kell.

Ilyenkor a fő gond az lehet, ha akadozik, vagy legrosszabb esetben elakad a kommunikáció. Vagyis, ha fiú nem magyarázza el, miért foglalkozik annyit a lánytesójával, miért vannak ennyire összenőve. Mert ha például kiderül, hogy a hugi/nővér nagy gondban van, amit a testvérével szeretne rendesen átrágni, anyagilag került nehéz helyzetbe, vagy csúnya szakítás után próbál talpra állni, akkor valószínűleg a legtöbb férfi párja egyetlen rossz szót sem szól. Sőt, büszke a párjára, aki ilyen nehéz időkben is a húga mellett áll, és így támogatja.

A gondok ott kezdődnek, ha nincs különösebb oka, de állandósul a lánytesó előtérbe helyezése, a közös programok rovására. Esetleg a lánytesó befolyásolja, beleszól a párkapcsolatába is – esetleg burkoltan, vagy direkt módon szakításra biztatja. És ha ezt a férfi észre sem veszi.

Mit tehetsz ilyen esetben?
Ha nem vezet eredményre egy-két nagy beszélgetés a témában, akkor sajnos nem valószínű, hogy a helyzet meg fog változni. Megszoksz, vagy megszöksz, ahogy a mondás tartja.

Könnyen lehet, hogy a beszélgetéseitek során kiderül, miért van szüksége a tesónak a párodra – ilyen esetben legyél türelmes, de ne a végtelenségig. Adj néhány hetet, hogy elintéződjenek a dolgok, de ha még akkor is a tesójáé az elsőbbség mindenben, akkor ideje egy újabb beszélgetésnek. Készülj fel, hogy a kimenetele talán nem lesz rózsás…

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Ha viszont a helyzet nem ennyire elviselhetetlen, és mondjuk heti egy-két fix tesós programjuk van, akkor aztán tényleg ne dramatizáld túl a dolgot. Szervezz addig te is magadnak szuper programokat a barátnőddel. Töltődj fel, érezd jól magad. Hidd el, ez nemcsak neked tesz jót, hanem a párod és a húga vagy nővére is értékelni fogja, ha nem szólsz bele a tesójával talán már évek óta fennálló „hagyományaikba”.