Te + Én

Kapuzárási pánik férfi módra

Amikor egy férfi hirtelen a korához nem méltó módon kezd öltözködni, fogyókúrázásba és sportolásba fog, holott korábban soha nem tette, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy nő van a dologban? De miért kell mindig a legrosszabbra gondolni? Lehetséges, hogy az egész csak egy kapuzárás előtti pánik.

A jelenséget a középkorú férfiak krízisének nevezik.

Az élet középső időszaka minden ember számára a változás ideje. Van, akinél az átalakulás, a személyiség átformálódása fokozatosan, nagyobb megrázkódtatások nélkül megy végbe, míg másoknál, becslések szerint az emberek kétharmadánál, drámai változások közepette zajlik. A jelek szembetűnőek. A férfi hirtelen korához nem méltó módon kezd el öltözködni, fogyókúrázni és spotrolni kezd, holott ezt korábban soha nem tette. Ilyenkor komolyan gyanakodhatunk, hogy mindezt azért teszi, mert fél az öregedéstől.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Daniel Levinson amerikai pszichológus az emberi életet négy nagy szakaszra osztja. A sorban negyedik az élet középső szakasza, amely a 40–65 éves kor között zajlik, és amelyben a 40–45 éves kor közötti időszak, a ma már sokak által középéletkori krízisnek nevezett időszak.  Levinson szerint az oldódás és a kötődés feszültsége minden életkorban jelentős erő. Vannak olyan életkori szakaszok, amikor a kötődés a fejlődési feladat (korai gyermekkor, korai felnőttkor), máskor az oldódás (serdülőkor, öregkor).

Az élet-közép idején ez a két törekvés csap össze. Sokan érzik, úgy, hogy ha új életet kezdenek egy új partner oldalán, megfiatalodnak. Idővel rájönnek, hogy ez lehetetlen, az öregedést nem lehet megállítani, csak elfogadni.

Mit tegyünk, ha párunk kapuzárás előtti krízisben van?

A pszichológus azt tanácsolja, hogy próbáljuk a helyzetet megérteni és adjunk a párunknak időt. Semmiképpen se anyáskodjunk felette, ne nevessük ki a fogyókúrás vagy éppen a szexuális élet felfrissítésére tett próbálkozásait, hanem támogassuk benne, amennyire csak lehet.