Te + Én

Miért szaladunk egyik kapcsolatból a másikba?

Ha azt érzed, hogy egy szakítás után máris szerelmes vagy, az nem biztos, hogy a te döntésed, hanem inkább a testedé. Ugyanis a hormonok dolgoznak benned és elnyomják az ítélőképességed. Az emberi szervezet sajnos éppúgy képes függővé válni a szerelemtől, mint a szerencsejátéktól, a szextől vagy a kábítószerektől.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Danielle Forshee párkapcsolati pszichológus, házassági tanácsadó szerint a hormonok lecsendesítik az ítélőképességet, amikor egy szakítás után van az ember. A szakember a Daily Mailnek azt mondta, hogy az emberi szervezet éppúgy képes függővé válni a szerelemtől, mint a szerencsejátéktól, a szextől vagy a kábítószerektől. Vagyis, aki egyik kapcsolatból a másikba kerül – vagy, ami rosszabb: egyik szerelemből, a másikba esik – ott könnyen lehet, hogy probléma van.

A dopamin mellett két másik addiktív hormon is közreműködik ezekben a folyamatokban, így az oxitocin és az antidiuretikus hormon, avagy vazopresszin. Ezeket az agy nagy mennyiségben bocsátja ki, ha több mint 10 másodpercen át fogjuk a párunk kezét, ha ölelkezünk, vagy ha szex közben eljutunk vele a csúcsra. A pszichológus szerint a párok között is valami hasonló ragaszkodás jön létre a hormonális hatások következtében.

Vagyis, ha azt érzed, hogy máris szerelmes vagy, az nem biztos, hogy a te döntésed, inkább a testedé. Gondold át, hogy mire is van szükséges egy szakítás után. Tényleg arra, hogy rögtön egy másik férfi gondolatatait, illatát, hangját megszokd, úgy, hogy még az előzőt sem felejtetted el? Nem jobb lenne, megadni azt a „gyászidőt”, amiről mindenki más mennyiséget tart normálisnak. De az biztos, hogy hasznos.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Mondanunk sem kell, hogy az exekkel való kibékülés az egyik létező legrosszabb megoldás, ilyenre ne is készülj! Bár a pszichológusok szerint az emberek hajlamosak visszatérni azokhoz az emberekhez és szokásokhoz, akik és amelyek kényelmesek, illetve akiket és amelyeket már jól ismernek, de ennek úgyis előre meg van írva a vége.