Te + Én

Veszekedj, ne fojtsd el a problémákat!

Azt gondolod, hogy ha az érzékeny témákat, sérelmeket nem teszed szóvá, hanem nyelsz egyet (sokat), az megmenti a kapcsolatodat? Eláruljuk, tévedsz…

A megfontolt, okos vitát folytató pároknak jóval nagyobb esélyük van a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatra, mint azoknak, akik menekülnek a problémáik elől, vagy egyszerűen a szőnyeg alá söprik azokat. Merthogy ez utóbbi jó nagy ostobaság!

Egyrészt azért, mert a sérelmeidet nagy valószínűséggel nem tudod örökké magadba fojtani. Előbb-utóbb eljön az a „gyenge” pillanat, az a lelki szempontból instabil perc, amikor kitör belőled a „frankó”, adott esetben nem túl diplomatikus tálalásban. Mindez a párodat úgy érheti, akár a hideg zuhany; de ne okold őt emiatt, hiszen te addig mindent megtettél azért, hogy nehogy hangot adj sérelme(i)dnek…

Másrészt: kevésbé gyors, de annál hatásosabb pusztítást végez benned és a kapcsolatodban az örökös elfojtás, hallgatás. Mindez hosszú távon megöli az intimitást, a bizalmat és az összhangot, ami nélkül – kár is tagadni – egyetlen kapcsolat sem működhet. És ami a legrosszabb: a szegényes kommunikáció szélsőséges esetben akár szakításhoz is vezethet.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Fontos, hogy belásd: nem mindig a másik fél a felelős azért, hogy hogyan érzed magad a kapcsolatban, vedd észre, hogy neked van a legnagyobb szereped ebben!

Ha ezt felismered és úgy döntesz, hogy végre vitát kezdeményezel, légy okos, mert különben vagy nem érsz el semmit, vagy csak tovább rontasz a helyzeten.

1. Előbb rendezd a gondolataidat, koncentrálj csakis a tényekre.
2. Ne vádaskodj és főleg ne ítélkezz!
3. Légy tapintatos, teljesen felesleges a másik sértegetése.
4. Maradj végig teljesen őszinte (magadhoz is!).
5. Légy nyitott a partnered véleményével kapcsolatban. Hallgasd őt végig, ha ő is megadja ugyanezt a lehetőséget neked. Így van csak esélyed arra, hogy megértéssel forduljon feléd!

A felmérések szerint egyébként a legnagyobb konfliktusok egy párkapcsolatban a szex, a pénzügyek és a zavaró szokások megvitatása köré szoktak csoportosulni. De bármelyik álljon is közétek, ne felejtsd el: az igaz szerelemért (szeretetért) keményen meg kell dolgozni!