Te + Én

Örökölhető a hűtlenség?

Ha negatív példákat látsz a környezetedben, a családodnál, a rokonoknál, a barátoknál, akkor az könnyen rád is átragadhat.

Rossz hír, hogy a párkapcsolati hibákat is lehet örökölni. Az egész egy egyszerű társadalmi folyamat, mert ha évekig a rossz példák vannak a szemed előtt, akkor később te is hajlamos leszel ezeket elkövetni. Ilyen például, ha mindenki másnak elmondod a problémáid, csak épp a párodnak nem. Ha valami, akkor a kommunikációs érzéked biztos, hogy az otthon látottak és hallottak alapján alakul ki. Ha a szüleidtől azt láttad, hogy a szőnyeg alá söpörték a bajokat, akkor te sem fogsz szembenézni vele. Sőt, előbb beszéled meg a barátnőddel, vagy akár egy munkatársaddal, mint a pároddal. Pedig ő kéne, hogy a legfőbb támaszod legyen.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

De az is fontos, hogy tudjon mindenről. Ha direkt hallgatsz az információkról, például későn szólsz egy családi ebédről, vagy nem mondod el, hogy emelkedett a lakbér, akkor joggal fogja kirekesztettnek érezni magát.
Ahogyan az is probléma, ha nem tudsz beszélni a szexuális vágyaidról és félsz az intimitástól. Ő csak úgy fog érteni téged, ha beszélsz vele, magadról, rólatok. Ha otthon nem láttad sosem, hogy a szüleid megcsókolták egymás, vagy megölelték egymást, akkor ezzel neked is problémáid lesznek. Nem harcolnotok kell, hanem megérteni egymást.

A legmeglepőbb, hogy még a hűtlenség is örökölhető. Bár nincs olyan kutatás, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy a szülők válása mindenképpen negatívan hat a gyerekek későbbi életére, de olyan sincs, amely igazolná ennek az ellenkezőjét. Az biztos, hogy az elvált gyerekek felnőtt korban sokkal könnyedebben döntenek a válás mellett, mint azok, akiknek az életében ez nem volt jelen. És ugyanez igaz a hűtlenségre is. Aki ezzel nem találkozott gyerekként, felnőtt korában is idegen(ebb) lesz tőle ez a helyzet.