Te + Én

A házassági konfliktusok leggyakoribb forrásai

Egy jó házasság biztonságérzetet, jólétet és nyugodt, stresszmentes életet ígérhet. Ám előfordul, hogy a problémák elharapóznak, és a házasság pokollá válik.

Még mielőtt végleg kiszeretünk egymásból, érdemes kompromisszumos megoldást találni a gondokra. Az alábbiakban felsoroljuk a házassági stressz leggyakoribb forrásait.

Anyagi gondok

A pénzügyi problémák okozzák talán a leggyakoribb bosszúságot a házaspárok között. A szakértők szerint, amikor a párok konfliktusba keverednek a pénzzel kapcsolatban, vitájuk igazából nem is az anyagiakról szól, hanem valami teljesen mást szimbolizál. A hatalmi harcot. Például, ha a férfi nem keres elég jól, úgy érzi, a férfiassága is csorbult. Ha a nő nem keres eleget, kiszolgáltatottnak érezheti magát. Érdemes megbeszélni, hogy ezek csak átmeneti problémák, és a kapcsolat évei, évtizedei módot adnak majd a kiegyenlítésre.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Gyermekneveléssel kapcsolatos viták

A gyermek gondozása hatalmas felelősséggel jár, és sok esetben ettől a nyomástól megváltoznak a szerepkörök a párok között. Elképzelhető, hogy amíg azelőtt a férj volt a domináns fél a kapcsolatban, a gyermek születése után a feleség veszi át ezt a szerepet. Gyakori, hogy az egyik szülő játssza a „rossz”, a másik pedig a „jó zsarut” a nevelés során. Amikor az egyik fél nagyon megengedő, mindent elnéz, és a másikra bízza a fegyelmezést és a leszidást, az végül oda vezet, hogy a „rossz zsaru” gyűlölni kezdi önmagát, és a helyzetet is, amibe a „jó zsaru” kényszerítette. Beszéljétek meg kettesben a nevelési elveket, és mindketten ragaszkodjatok a szabályokhoz.

Sértő megjegyzések

John Gottman pszichológus és kutató csapata nagy biztonsággal meg tudja jósolni, hogy a friss házaspárok mikor fognak elválni, csupán a kommunikációs dinamikájuk alapján. A legegészségtelenebb kommunikáció az, ha az egyik fél gúnyos, sértő megjegyzéseket tesz a másikra, még akkor is, ha azt nem rossz szándékkal teszi. Ezek a humoros, de sértő beszólások hosszútávon súlyos károkat okozhatnak a másik önbecsülésében. A pszichológus szerint belefér egy kis irónia a házaspárok beszélgetéseibe, de fontos, hogy a partnerünk mindig legyen tisztában azzal, hogy alapvetően tiszteljük és becsüljük őt.

Rossz szokások

Egyes apróságok, amelyek azelőtt nem zavartak a párod viselkedésében, idővel bosszantóvá, később már idegesítővé válhatnak. Ez a jelenség majdnem minden házasságban előfordul, és nem könnyű megoldani. Legyen az csak annyi, hogy a férj nem hajtja le a vécédeszkát, vagy szétdobálja a zoknijait. A rossz szokásokat nagyon nehéz elhagyni, de attól biztosan nem szűnnek meg, ha letámadjuk egymást. Sokkal eredményesebb, ha amikor véletlenül felszedi a földről az ott hagyott zokniját, elmondjuk, milyen jó érzés, hogy olyan valakivel élünk együtt, aki az apróságokra is odafigyel.