Te + Én

Miért maradunk együtt? – Csak a gyerekek miatt?

Rengeteg házasság működik már csak és kizárólag a gyerekek miatt, a szülők sokszor úgy gondolják, hogy ezzel jobbat tesznek a csemetének, mintha elválnának. Bár van néhány eset, amikor ez igaz lehet, nem árt ezt a négy kérdést feltenni magunknak, mielőtt úgy döntünk, hogy olyan emberrel maradunk, akivel már nem működik a kapcsolatunk.

Jó példát mutatunk ezzel a gyereknek?

A gyerekünk számára mi vagyunk az első számú példakép, és nemcsak abban, ahogyan viselkedünk, hanem abban is, hogy milyenek a kapcsolataink. Ha képesek vagyunk egy egészséges kapcsolati modellt felmutatni a gyereknek, az működhet, de ha azt látja, hogy elhidegülünk, nem harmonikus a kapcsolat, és gyakoriak a veszekedések, akkor számára ez lesz a természetes kapcsolati minta. A gyerek ráadásul nem buta, és azt is észreveszi, ha a felszín alatt van feszültség. Csak akkor maradjunk együtt, ha képesek vagyunk ilyen problémák nélkül együtt élni családként.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A stressz ellenére tudunk jó szülők lenni?

A házasság miatti stressz befolyásolhatja azt, hogy mennyire tudunk figyelni a gyerekre, és hogyan bánunk vele. Ha együtt maradunk, ez egy folyamatos helyzet lesz, és ha nem bírjuk kezelni, akkor nem a jó megoldást választottuk. Mindig a gyerekre kell először gondolnunk, és ha az ő életét ez nemcsak jobbá nem teszi, hanem egyenesen rosszabb lesz tőle, akkor bármennyire nem szeretnénk, a válás a jó megoldás.

Mire várunk?

Gyakran addig maradnak csak együtt egy halott házasságban a tagok, amíg a gyerek elmegy egyetemre vagy befejezi az óvodát. Ha praktikussági okai vannak a dolognak (nem akarjuk, hogy iskolát kelljen váltania, vagy megvárjuk, amíg vissza tudunk menni dolgozni), akkor jó ötlet lehet a közös együttélés. Csak mérlegeljük, hogy megéri-e az extra stresszt és problémákat, mert ez soha nem annyira egyszerű helyzet, mint ahogyan az elsőre tűnhet.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Milyen hatással van az egész a gyerekekre?

Ha a gyerekeket bármilyen fizikai vagy mentális hátrány éri azért, mert együtt maradunk, ne tegyük. Mindig ők legyenek az elsők, rájuk gondoljunk, és csak aztán magunkra. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy hogyan hat a helyzet rájuk, nyugodtan kérjük szakember segítségét: egy gyerekekhez értő pszichológus könnyen meg tudja állapítani, hogyan érzik magukat. Így legalább minden információ tudatában dönthetünk.