Te + Én

A megcsalás lehetséges jelei

Egyik legrosszabb rémálmunk, hogy párunk, akit szeretünk, akiben megbízunk, megcsal minket. Akár egy csodásnak induló románc elején történik, akár már egy kissé ellaposodott kapcsolatban derül ki, a hűtlenség villámcsapásként ér minket.

Azért vannak olyan árulkodó jelek, amikből sejthetjük, hogy valami nincs teljesen rendben. Egy-egy ezek közül még nem biztos, hogy valódi problémát takar, de ha egy egész sereget felvonultat a párunk, akkor lehet, hogy ideje elbeszélgetnünk vele.

Fotó. Unsplash/ Xvier Sotomayor

Fotó. Unsplash/ Xvier Sotomayor

Figyeljük, milyen szavakat használ!

James W. Pennebaker pszichológusprofesszor kutatásai szerint a hűtlenek kevesebbet használnak egyes szám első személyű személyes névmásokat (én, nekem, engem…), kognitív szavakat (gondolkodik, felismer), de többet használnak negatív érzelmekre utaló szavakat (félelem, harag, ellenség) és mozgást kifejező igéket (sétál, mozog).

Hogyan használja a közösségi médiát?

Ha párunk több időt tölt chateléssel, szelfiposztolással a velünk való beszélgetés helyett, az nem jó jel: kutatások arra jutottak, hogy a megcsalásra, válásra, vitákra hajlamosabb emberek több időt töltenek a közösségi média berkeiben, mint a hűségesebb típusok.

Kérdezzük meg egy barátunkat!

Sokszor egy őszinte, éles szemű barátunk olyan dolgokat is meglát a kapcsolatunkban, amiket mi nem. Mi annyira közvetlenül érintve vagyunk benne, hogy még nyilvánvalóan gyanús jelek is elkerülhetik figyelmünket, míg ha egy lelki társunkat kérdezzük, ő rögtön kiszúrja, ha valami nem stimmel.

Érdeklődjünk úgy, hogy közben valami mással foglalkozunk!

A legtöbb ember elég rossz emberismerő, legalábbis tudatosan. Azonban ha valami másra figyelünk, és közben, mintegy félvállról kérdezünk rá, nincs-e valami, amit párunk megosztana velünk, vagy hogy mit gondol a nyitott kapcsolatokról, akkor válaszában tudattalanul több dolgot is észrevehetünk, mint ha odafigyelnénk minden szavára. Utóbbi esetben ugyanis túlságosan koncentrálunk arra, amit mond, és a helyes észlelést felülírják prekoncepcióink, vágyaink.