Te + Én

Párkapcsolati dilemmák érett korban – A kétlakiság kérdése

Az elköteleződés aggodalmán túl egy gondozásra váró családtag, munkahely, gyerek, lakásgondok és természetesen a pénzhiány is közrejátszhat abban, ha egy pár két otthonban lakik, azaz nem költözik össze. A kutatások szerint azonban nem csupán az együttélés vagy a házasság az egyedüli üdvözítő út a szerelemben. De milyen más megoldással lehet mindkét fél boldog?

Amikor két olyan felnőtt talál egymásra, akik már túl vannak egy házasságon, gyereket nevelnek, kialakították munkarendjüket, berendezték a lakásukat, ragaszkodnak személyes szabadságukhoz, már nem olyan egyszerű összeköltözni. Már senkinek sem férnek el a cuccai egyetlen sporttáskában, már nem elég egy szűk ágy és sok szerelem, a kialakult szokások sem könnyen változnak. Pont emiatt vannak párkapcsolatok, amik azért működnek harmonikusan, mert a felek külön élnek, és nem szólnak bele túlzottan a másik életébe. Mindenkinek megvan a maga lakása, menedéke, stílusa, élete, hobbija, baráti társasága, ami mellett annyi időt töltenek a másikkal, amennyiben épp megegyeznek. Ha szerencséjük van, mindketten pont ugyanannyira vágynak.

Forrás: Unsplash/Tim Gouw

Fotó: Unsplash/Tim Gouw

Muszáj együtt lakni?

Természetesen minden kapcsolat más, de általában van egy íve, egyfajta fejlődése, amit olyan megakasztani, mintha fedőt tennénk egy fazék forró vízre: nagy lesz a nyomás és a feszültség. Ennek ellenére nem törvényszerű, hogy minden párnak az együttlakás vagy a házasság az előre kijelölt végcél, még a kutatók szerint sem. A wiesbadeni népességkutató intézet felméréséből kiderül, hogy a bilokális párok, azaz akik külön lakásban laknak, nem szakítanak gyakrabban, mint a többiek. Akik nem vágynak teljes feloldódásra a szerelemben, akik nem tekintik a másik barátait azonnal a sajátjuknak, gyerekeit nevelendő kis csomagnak, a másik életét pedig egy újabb terepnek, ahol birtokolni és irányítani lehet, nagyon jól érezhetik magukat külön lakásokban is.

Kinél vagyok otthon?

Közös lakás esetén a kérdés felesleges, hiszen ott vagyok otthon, ahol a párommal élek. No de mi van akkor, ha két helyre is elég a szerelem? Ha van kulcsom a másik otthonához, van egy polcom a szekrényében, és ott is van egy fogkefém, akkor ott is otthon vagyok? Ezek mindig nehéz kérdések, főleg azoknál a nőknél, akiknél nehezen kapcsolható ki a fészekrakó ösztön. A függetlenebb típusú nők azonban nagyon is jól érzik magukat otthon, a másiknál vagy épp egy közös kiránduláson külföldön.

Forrás: Unsplash/Inspiration de

Fotó: Unsplash/Inspiration de

Légy kész a változásra!

Nagy közhely, hogy minden megbeszélés kérdése, de még mindig igaz. Egy párkapcsolat akkor van egyensúlyban, ha a tagok kommunikálnak egymással, megosztják vágyaikat, félelmeiket, igényeiket a másikkal. Lakjatok akár egy, akár két lakásban, fontos tudnod, hogyan vélekedik erről a szerelmed, milyen jövőt képzel el ő és milyet te, és ezeket hogyan lehet összeegyeztetni. Ha az igények eltérnek, akkor jöhetnek a jól ismert kompromisszumok, ám azok a párok, ahol a férfi egy otthon ülő háztartásbeli feleségre vágyik, a nő pedig sikeres karrierre és nagy utazásokra, ott együtt élni éppen olyan nehéz lesz, mint kétlakiságban. Jó, ha tudod, mennyire szilárdak az elvárásaid, miben vagy hajlandó változtatni a másik kedvéért, és miben nem. Természetesen még így is megtörténhet, hogy a stabilnak látszó helyzet hirtelen felborul. Negyven felett is jöhet egy gyerek, megbetegedhet valamelyik családtag, messzire szólíthat egy új munka, de ha a kapcsolatotok elég rugalmas, lakjatok akár együtt, akár külön, közösen szinte bármit átvészelhettek.