Te + Én

Ezért végződnek a kapcsolatok szakítással

Az utolsó dolog, amire szerelmesen gondolni szeretnének, az a szakítás. Azonban míg a kapcsolat elején talán nem is tűnik reálisnak ez a lehetőség, az idő előrehaladtával egyre közelebb kerülhetünk a szomorú véghez, ha nem oldjuk meg a következő problémákat.

A kutatások szerint Amerikában a házasságok mintegy fele végződik válással, és a statisztika Európában sem sokkal jobb. Mi tartja tehát össze a párokat, amikor gyakran úgy tűnik, sokkal több a szétválasztó, mint az összekötő tényező? A következő jellemzők is az előbbi csoportba tartoznak.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Elzárkózás

A viták jelentik a legtöbb kapcsolatban a legérzékenyebb pontot, egész pontosan az, hogy hogyan vitázunk. Míg a kutatások szerint a viták megerősíthetik a kapcsolatot, a vitákból való kivonulás és az elzárkózás rossz jelnek számít a közös jövő szempontjából. Az elzárkózás védekező stratégia, amelyet akkor alkalmaz az ember, ha támadva érzi magát. Érdemes tehát elsajátítanunk a sportszerű vitázás alapelveit.

Hiányzik a bizalom

Nem mindenki bízik meg könnyen a másikban, és nem is kell sürgetnünk, hogy egy kapcsolat elején mindjárt feladjuk a fenntartásainkat. Azonban figyelmeztető jel lehet, hogy ha hosszabb idő után sem tudunk megbízni a párunkban. Így mi sem adunk bele mindent, nehogy csalódjunk, és ebből következően nem is valószínű, hogy boldogok tudunk lenni. A bizalom nélküli kapcsolatokból hiányzik a fizikai és érzelmi intimitás. Érdemes tehát utánajárnunk, mi is az oka a bizalmatlanságnak, és vajon tudunk-e kettőnk között meghitt légkört teremteni.

 Alapkérdésekben nem értünk egyet

Nem kell mindenben egyetértenünk a párunkkal. Az sem baj, ha sok mindenben eltér a véleményünk, de az olyan alapkérdésekben, minthogy hol éljünk, hogyan szervezzük a pénzügyeinket, legyenek-e gyerekeink és ha igen, mikor, hosszú távra tervezünk-e, nem árt egy idő után egy lapra kerülnünk. A hit- és értékrendszerünk, életstílusunk olyan tényezők, amelyek alapvetően meghatározzák a saját jövőnket és a kapcsolatunkét is.