Te + Én

Van, hogy már csak a párterápia segíthet

Amikor a kapcsolat egy viharban imbolygó hajó, a személyzet talán már elhagyná. A párterápia viszont bizonyos esetekben segíthet elfújni a viharfelhőket.

A legtöbb párkapcsolatban adódnak néha komoly problémák. Rosszabb esetben ezek annyira komolyak, hogy hetekig tartó vitát generálnak, és ebből adódóan akár a szakítás gondolata is felmerülhet.

Nem kell feltétlen hűtlenségre gondolni, bár gyakran emiatt fordulnak terapeutához a párok. Előfordulhat az is, hogy egy apróságon nem sikerül dűlőre jutni – képzelj el egy elakadt autót, amelyik nem tud kijönni a sárból… na ez a helyzet épp ilyen –, és ez folyamatos vitákat generál.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Vagy épp az egyik fél úgy érzi, a másik nem adja meg neki azt, ami szerinte jár (például kellő figyelem, tisztelet, stb.), míg a párja az ellenkezőjét bizonygatja. Mintha csak elbeszélnének egymás mellett, mintha a kapcsolatból eltűnt volna a közös hullámhossz. A jó hír, hogy nem tűnt el, csak dolgozni kell a visszaállításán.

Persze nem azt mondjuk, hogy a párterápia csodát tesz, de ha mindkét félben erős az elhatározás a közös élet folytatására, akkor szerintünk ajánlott megpróbálni.

Milyen lehet a jó párterápia?

Az itt és mostban dolgozik, nem foglalkozik a múlttal vagy valamelyik fél saját problémáival, csak annyira, amennyire a kapcsolat működése szempontjából feltétlenül lényeges. A cél egy olyan működő rendszer kialakítása, ahol nem a már meglévő problémákra fókuszálnak, hanem egy olyan megoldás megtalálása, hogy ezek a problémák már létre se jöhessenek. Ha pedig még sincs megoldás, és a válás elkerülhetetlen, akkor ennek a lehetőségekhez mérten legbékésebb, leggördülékenyebb formája felé tereli a feleket.

(Fotó: illusztráció pexels.com)