Te + Én

Félelem a megcsalástól

Biztosan létezik olyan szuper, magabiztos nő valahol a világon, akinek soha életében nem kellett megküzdenie a féltékenység irtózatos érzésével. De lássuk be, a legtöbben nem ilyenek vagyunk.

De vajon mi a helyzet azokkal a nőkkel és férfiakkal, akik képtelenek leküzdeni ezt az érzést, még akkor is, ha megalapozatlan. Lássuk azokat a háttérben meghúzódó problémákat, amik a soha meg nem szűnő féltékenységhez vezethetnek.

Fotó: Pexels/ CCO License

Egy szörnyű trauma

A leggyakoribb, hogy egy régi sérelmet hordozunk magukban, ami olyannyira belénk égett, hogy képtelenek vagyunk teljesen megbízni a jelenlegi partnerünkben. Ezt a múltbéli élményt sokunk akár évekig nem képes feldolgozni, és hiába talál ránk újra a nagy szerelem, önkéntelenűl is a régi csalódás jut eszünkbe. „Biztos, ő is át fog verni! Miért lenne ő más, mint a többi?” Érthető, hogy ezek a félelmek megjelennek, de mielőtt előrevetítenénk a tragédiát, fontos megvizsgálni a tényeket. Van okunk feltételezni, hogy a társunk megtenné ezt velünk? Ha képesek vagyunk tisztán látni, meg fogjuk érteni, hogy ezt a félelmet valójában csak a múlt táplálja, és a jelennek semmi köze hozzá.

Súlyos önértékelési problémák

Azoknak, akiknek minden kapcsolatát megrontja a bizalmatlanság, elképzelhető, hogy nem a párjukban, hanem saját magukban kellene keresniük a hibát. Ha önmagunkkal nem vagyunk megelégedve, ha értéktelennek tartjuk magunkat, teljesen mindegy, hogy mennyire szeretnek, sosem leszünk képesek ezt elhinni. Ha pedig nem vagyunk képesek befogadni a szeretetet, érthető, hogy a zöld szemű szörny is idővel megjelenik. Akinek súlyos önértékelési gondjai vannak, jobb, ha egy ideig nem kezd komoly párkapcsolatba. Ahhoz, hogy feldolgozhassa a problémáit, a legjobb, ha szakember segítségét kéri.

Szülői minták

Nemcsak a személyes traumák vezethetnek bizalmatlansághoz, de a szülők által átvett rossz minták is. Amikor a szituáció valamilyen módon hasonlít ahhoz, amit a szüleink átéltek, akár ok nélkül is ránk törhet az alattomos félelem. Ez leginkább az elvált szülők gyermekeivel fordul elő, mert ők megtapasztalták, milyen az, amikor az egyik szülő elhagyja a másikat. Hogy leküzdjük az emiatt előtörő régi fájdalmat, fontos tisztázni magunkban, hogy a szüleink sérelmei nem befolyásolják a sorsunkat, hiszen az életünket mi magunk irányítjuk.