Te + Én

Mi számít megcsalásnak?

Mikromegcsalás – hiszed vagy sem, van ilyen. Mikromegcsalásnak minősül az, ha mondjuk a párod titokban cseveg valakivel cseten, esetleg gyanúra okot nem adó, hamis néven menti el a számát a telefonkönyvében... Valóban ártatlan flört lenne?

A mikromegcsalás annyit tesz: egy kicsit megcsallak. Egy kis titkos flört a chaten, egy kamunéven elmentett telefonszám – mindez valóban ártatlannak tűnhet, de az igazság az, hogy mindenkinél máshol húzódik meg az a bizonyos határ. A (mikro)megcsalás elkövetőjénél és az elszenvedőjénél is.

Fotó: Pexels/ CCO License

Ha az ilyen kis „affér” kiderül, lehet, hogy a partner egy vállrándítással továbblép, de az is lehet, hogy ez az első lépés lesz a bizalom elvesztése, az elidegenedés felé, ami már elég súlyos probléma – főleg ha az a flört tényleg ártatlan volt. Habár a megcsalás sokak szerint a fizikai kontaktussal – csókkal, szexszel – következik be, a Spiegel szakértője szerint fontos, hogy a párok előre fektessék le a szabályokat, hogy meddig és ne tovább… És aztán később tartsák is magukat ehhez. (Nem törvényszerű persze, hogy sor kerül egy kapcsolatban ilyesmire.)

A szakértők szerint az alkalmi flörtök miatt normális esetben tulajdonképpen nincs ok az aggodalomra, az szolgálhat némi ártatlan kósza udvarlási (udvaroltatási) energia levezetésére is, ráadásul a mindennapi feszültség oldásában is segít, és ebben a formában még nem vezet a „sötét oldalra”. Más a helyzet akkor, ha egy kapcsolat labilis, nem mentes a feszültségektől, és egy szexmentes, laza flört hátterében olyan elégedetlenség áll, ami esetleg később komoly megcsalásba torkollhat.

Mindenesetre ha flörtölgetsz a neten, vagy más, apróbb huncutságot titkolsz a partnered elől, gondolkodj el őszintén azon, hogy vajon miért teszed, amit teszel – és ha a párodat ilyesmin kapod, neki is tedd fel ezt a kérdést. Lehet, hogy mindketten jobban jártok.