Te + Én

A szomszéd kertje tényleg mindig zöldebb? Vagy csak te látod annak?

Gyakran foglalkoztat ez a kérdés? Hitetlenkedve nézel a boldogan nevetgélő párokra, miközben neked számtalan gonddal kell megküzdened? Frusztrál mások kiegyensúlyozottnak tűnő kapcsolata? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor jobb, ha veszel egy mély levegőt, és megpróbálsz a dolgok mögé nézni.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Bárhová mész, tökéletesnek tűnő kapcsolatokat látsz. Olyan gondtalannak tűnik mindenki, a te fejedben pedig csak úgy tornyosulnak a problémák. Egy-egy vásárlás után feldúltan érsz haza, majd a párodon vezeted le a feszültséget, és nem érted, hogy ti miért nem vagytok olyan tökéletesen idilli pár, mint szerinted mindenki más.

Egy kapcsolat sem tökéletes!

Ezzel nem nyugtatgatni akarlak, tény, hogy minden kapcsolatban vannak problémák, nem is kevés. Ezt jobb esetben a felek együtt oldják meg, közös teherként cipelik, és azon dolgoznak, hogy közben ne menjen rá a kapcsolatuk. A kérdés csupán az, hogy ezeket hogyan kezelitek. Hidd el, hogy annak a fiatal házaspárnak is van gondja, aki a sarki közértben nevetségesen boldognak láttál, az egyetlen különbség köztetek, hogy ők nem viszik ezt a nyilvánosság elé, és nem hagyják, hogy maguk alá gyűrje őket a probléma-vihar.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A kérdőre vonás nem segít

Amikor mások kapcsolatát egy luxus óceánjáróhoz hasonlítod, a tiedet viszont egy lyukas csónakhoz, akkor két dolgot tehetsz. Gondolj vissza a kapcsolat elejére, amikor csak azt a bizonyos rózsaszín ködöt láttad. Arra az időre, amikor alig vártad, hogy együtt lehessetek, amikor a szerelmetek volt a világon a legfontosabb, és senkivel sem érezted magad nagyobb biztonságban, mint vele. Megvan ez az érzés? Emlékszel még? Ugye milyen jó volt? Nos, a kérdés, hogy még mindig szereted? Biztonságban érzed magad vele? Nem tudod elképzelni az életed nélküle?

Ha a válaszod egyértelműen igen, akkor fogadd el, hogy felnőttetek, a kapcsolatotok is érettebb lett és ez azzal jár, hogy meglátjátok azt is, ami a rózsaszín ködön túl van: ezt hívják életnek. De ha ezekkel a problémákkal együtt meg tudtok birkózni, az csak erősíti a kapcsolatotokat. A másik esetben hagyod, hogy ezek a gondok fölétek kerekedjenek, és mások boldogsága csak arra emlékeztet, hogy képtelenek vagytok megvívni a saját harcaitokat. Ilyenkor a „mások boldogabbak, mint mi” csak egy felszínes vád, amivel a valódi okokat leplezed. Soha ne vond ezért kérdőre, ne oktasd ki nyilvánosan, és nem kell a vitáitoknak sem közönség. Ha már a gyengéd érzelmek eltűntek és nyűgként tekintesz a másikra, akkor jobb békében elválni, amíg lehet.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Apró változtatások, nagy előrelépések

Ami persze a legfontosabb, hogy ebben a kapcsolatban mindketten benne vagytok. Ha baj van, akkor az nem csak a párod hibája lehet. Ha megfogadsz néhány jó tanácsot, komoly változásokat érhetsz el. Például ha nincs igazad, fogadd el, ismerd be, hogy tévedtél. Persze ez az egyik legnehezebb dolog a világon, de az a helyzet, hogy te is hibázhatsz. Ne akarj mindig irányítani és ne hibáztasd mindig a másikat. Egy kapcsolat két emberről szól, és előfordulhat, hogy te rontasz el valamit. Ne panaszkodj folyton és ne kritizálj másokat, sokkal könnyebb lesz az életed, ha nem süllyedsz el az önsajnálat mocsarában és nem hagyod, hogy mások hatással legyenek a ti életetekre. A legfontosabb pedig, hogy sose akarj megfelelni! Éljetek úgy, ahogy nektek jó és akkor lesztek a legboldogabbak. Észre sem veszed majd, de ha ezeket betartod, ti lesztek azok, akikre majd mások irigykedve néznek.
A közösségi oldalakon elhelyezett, harsány „boldogságposztok” pedig megérnének egy külön cikket is egyszer.