Te + Én

A párkapcsolat alapja az őszinteség

Egy kapcsolat az őszinteségen és a bizalmon alapszik, többek között ezek szükségesek ahhoz, hogy jól működjön a két ember közötti kommunikáció. Ha az egyik fél meginog, akkor a kapcsolat is labilissá válik, hiszen legalább az egyik fél valamiért nem érzi biztonságban magát. Mik lehetnek a jelei, ha a párunk nem őszinte? Íme!

Sokan csak legyintenek, amikor szóba kerül, de bizony létezik női megérzés. Megérezhetünk jó és rossz dolgokat is. De az biztos, hogy az őszintétlenséget, a titkolózást vagy a hazugságot is megérezzük: az indokolatlan feszültség és idegesség lehet ennek az egyik jele. Ha így van, kérdezzünk rá, hogy a párunk szerint ez miért lehet, a reakciójából érezni fogjuk, hogy higgyünk-e neki vagy sem…

Bár az is igaz, hogy aki nem őszinte, az igyekszik kikerülni a válaszokat, ha rákérdezünk, még ha konkrét dolgokról is érdeklődünk. Kitér az egyenes válasz elől, általánosságban beszél, visszakérdez. Ne hagyjuk magunkat lerázni, kérdezzük meg harmadjára is azt, amit tudni szeretnénk, és ha mégsem jön rá egyértelmű válasz, az bizony annak lehet a jele, hogy valamit titkol a másik előlünk.

Fotó: Unsplash/ Vladimir Kudinov

Fotó: Unsplash/ Vladimir Kudinov

A testbeszéd is sokat elárul: ha a párunk mozdulatai nincsenek szinkronban a mi mozdulatainkkal, az is lehet az őszintétlenség jele, ahogyan az is, ha beszéd közben eltakarja a száját. Általános észrevétel, hogy aki nem mond igazat, a szája elé teszi a kezét – tudat alatt, persze.

Homályos magyarázat vagy túlzott részletesség

Ha nagyon homályosan magyaráz, vagy éppen ellenkezőleg: túlzottan részletesen mesél valamit – ezek is lehetnek annak a jelei, hogy valamit nem szeretne elmondani. Mindkét esetben gyanús lehet, hogy másképp kommunikál, mint amit megszoktunk, s ha kérdezünk, nem egyenes választ kapunk. Még a hangja is megváltozhat, magasabb vagy alacsonyabb lehet, és esetleg némi remegést is észrevehetünk benne.

Természetesen az is furcsa lehet, ha hirtelenjében a telefonja lesz az egyik legfontosabb eszköz a számára: folyton ellenőrzi, beszélget, mindenhová magával viszi vagy azért, hogy elérhető legyen, vagy mert attól tart, hogy esetleg belekukkantunk a beszélgetéseibe. Mindkét eset egyértelműen a bizalmatlanság és az őszintétlenség jele, ha eljutottunk ide, akkor érdemes leülni beszélgetni és elgondolkozni, hogy hogyan folytassuk tovább a kapcsolatunkat.

És még egy intő jel lehet arra vonatkozóan, hogy a párunk életében változás történt: megváltozik a napi rutinja. Több program, új hobbi, új ismerősök. Persze nem minden esetben jelenti ez azt, hogy a másik titkolózik, de ha kérdezősködésünkre nem kapunk egyértelmű válaszokat, akkor nagy esélye lehet annak, hogy vaj van a fején.