Te + Én

Ha magas az érzelmi intelligenciád, akkor nehezebb lesz a párkeresés

A szerelem vak, szokták mondani, ha pedig ott lebeg körülöttünk az a bizonyos rózsaszín köd, akkor nehezen tudunk meghozni racionális döntéseket. A párkeresés azonban minden embernél más és más. Hogyan és mi alapján választjuk ki jövendőbeli párunkat? Miért megy egyeseknek olyan nehezen, és másoknak miért megy úgy, mint a karikacsapás? Az érzelmi intelligenciának mennyi köze van ahhoz, hogy valaki huzamosabb ideig egyedül van-e, vagy sem?

Igazi társat és szerelmet találni semmiképpen nem egyszerű, hiszen rengeteg összetevőnek kell passzolnia ahhoz, hogy valakivel hosszabb ideig együtt tudjunk maradni. Sok pár azonban gyorsan „egymásra találnak”, és mindenféle gondolkodás és túlbonyolítás nélkül összejönnek. Aztán lehet, hogy nem maradnak együtt sokáig, ám mégis sokkal könnyebben lépnek túl egy kapcsolaton, majd mennek bele egy újba. Ez miért van? Egyesek szerint igencsak beleszól a párválasztásunkba az érzelmi intelligenciánk mértéke.

De mi az az érzelmi intelligencia, az úgynevezett EQ? Daniel Goldman 1995-ben a következő öt érzelmi készségkategóriát határozta meg ezzel kapcsolatban:

  • A képesség felismerni és megnevezni saját érzelmi állapotunkat; megérteni a kapcsolatot az érzelmeink, gondolataink és tetteink között.
  • Az érzelmeink kezelésének a képessége – képesnek lenni ellenőrzést gyakorolni felettük, illetve a nem kívánatos érzelmi állapotokat kívánatosabb érzelmi állapotok irányába tolni el.
  • Képesség arra, hogy tudatosan olyan érzelmi állapotba kerüljünk, amely produktivitáshoz és sikerességhez vezet. (Az önmotiválás képessége.)
  • Képesség mások érzéseinek olvasására, érzékenynek lenni azokra, illetve befolyásolni őket.
  • Képesség kielégítő kapcsolatok létrehozására és fenntartására.

De mi köze van ezen tulajdonságoknak a párválasztás folyamatához?

(Fotó: illusztráció Unsplash)

Analizálás

Míg a kisebb EQ-val rendelkező emberek túlzott agyalás nélkül, csupán a vonzalomnak engedve  belemennek kapcsolatokba, addig a magasabb érzelmi intelligenciájú emberek folyamatosan analizálnak, agyalnak, görcsölnek. Minden mozdulatot, gesztust vagy akár szót megpróbálnak kielemezni, sokszor emiatt félre is értelmeznek dolgokat, hiszen nem lehet a másik félnek minden egyes gesztusának jelentése. Ők viszont bármit a szívükre vesznek, mindenhez társítani akarnak valamit, és nem tudják csak úgy „elengedni” a dolgokat. Nem tudnak sodródni a történésekkel, helyette inkább magukban bonyolítják túl azokat, és már néha azelőtt lezárnak egy ki nem alakult kapcsolatot, mielőtt ott bármi igazi probléma kialakulna. Az ilyen típusú emberek bár azt vallják, hogy nem szeretik a bonyodalmakat, általában mégis mindig abban találják magukat, ráadásul a legtöbb esetben ezt a „túlagyalásuk” okozza.

Fotó:Freepik/freepik

Fotó:Freepik/freepik

Elvárások

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező embereknek igen magasak az elvárásaik. Pontos elképzelésük van a jövendőbeli párjukról, és ezt a belső képet semmi áron nem hajlandóak megváltoztatni, még ha a logika úgy is kívánná. Nem adnak esélyt olyan személynek, aki nem illik bele ebbe a képbe, és aki nem üti meg azt a szintet, amit maguknak megálmodtak. Sokszor ugyanabba a hibába esnek, mert ugyanolyan típusú személyek mellett kötnek ki, mert érzelmeik és elképzeléseik ezt diktálják, akkor is, ha az előző alkalmakkor ezek a kapcsolatok kudarcba is fulladtak. Ha valaki eltér attól, amit ők szeretni és csodálni tudnak, akkor annak a valakinek a legkisebb hibáját is képesek óriásivá nagyítani, hogy lebeszéljék saját magukat a párkapcsolat lehetőségéről.

Bizonytalanság

Mivel általában ezek a típusú emberek sokat csalódtak, ezért roppant bizalmatlanok. Abban sem képesek megbízni, aki iránt nagy érzelmeket táplálnak, próbálják előre megtalálni azokat a hibalehetőségeket, amelyek véleményük szerint egy idő után biztosan el fognak jönni. Szeretnék magukat biztonságban tudni, ezért előbb veszik észre a kibontakozó kapcsolat kockázatait, mint a lehetőségeket. Ha a dolog valódi kezd lenni, megijednek, és még bizonytalanabbak lesznek, mert félnek a csalódástól.