Te + Én

Van értelme van újraházasodni tíz vagy húsz év házasság után?

Aki megtalálta élete párját férjében, annak semmiféle bizonygatásra nincs szüksége ahhoz, hogy tudja, ő maga és a másik betartja, amit az oltár előtt ígért. Vagy mégis? Hiszen az évek során hullámvölgyek, törések, megpróbáltatások még a legjobb házasságban is természetszerűleg előfordulnak. De vajon miért házasodnak újra párok annyi egymással töltött év után is?

Ki ne szeretné újra átélni, milyen gyönyörű ruhában izgatottan várakozni a szertartás előtt, szervezkedni, meghívni a régi barátokat, feldíszített teremben ünnepelni, érezni ugyanazokat a pillangókat a gyomrunkban, mint rég? Sok feleség ezért örül annak, hogy újra kimondja az igent ugyanannak a férfinak, egyrészt megmutatja, hogy egykor bizony jól döntöttek, hogy egymást választották, másrészt lehetőséget nyújt arra, hogy a házasságot az azóta szerzett barátokkal, gyerekekkel, rokonokkal is megünnepeljék. Mindezek mellett sok házaspárnak fiatal korában nem volt éppen olyan az esküvője, amilyet szeretett volna, nem érkeztek meg a virágok, minden a szülők elvárásai szerint történt, kevés volt a pénz, és még sorolhatnánk. Sokaknak csak egy bizonyos idő után marad annyi a malacperselyben, hogy álmaik lagziját megvalósíthassák.

Forrás: Unsplash/Josh Felise

Fotó: Unsplash/Josh Felise

Hála

Már mostanában divat mindent gyorsan elintézni, csalódottnak, elégedettnek lenni, van valami szép abban, ha egy férfi egy nő szemébe néz, és azt mondja, olyan hálás vagyok érted.  Szerencsére ma is vannak még házastársak, akik rendszeresen hálát adnak a sorsnak, hogy párjukkal tölthetik a mindennapjaikat. Pont az összetartást erősítik a trendekkel szemben, azt a hitet, hogy vannak még emberek, akiknek fontosak az alapértékek.

Egy kis frissesség

Az újdonsült feleség és férj az esküvő és a nászút után általában belekerül a taposómalomba. Mindketten dolgoznak, karriert építenek, jönnek a gyerekek, és alig marad idő arra, hogy egymással is meghitten beszélgethessenek, újra fellobbantsák azt a tüzet, ami a pelenkacserék és a házépítés közben valahol elhamvadt. Ahogy múlnak az évek, meg is szokják  a másikat, s ez olyan kényelmes lehet, hogy a házasság maga palacsinta laposságúvá alakul. A régi szenvedélyt segít visszalopni az eskü megújítása, hiszen ilyenkor muszáj egy kis időre félretenni a munkát, a gyerekek is megnőttek, van idő és lehetőség újra egymásra figyelni.

Forrás: Unsplash/Scott Webb

Fotó: Unsplash/Scott Webb

Még így is szeretlek: szakítás és betegség

Különösen széppé válik az esküvő megújítása akkor, ha a pár a házasság egy pontján korábban különköltözött, esetleg el is váltak, vagy valamelyikük súlyos betegségen, baleseten esett át. Akár rájöttek, hogy egymás nélkül nem tudnak boldogan élni, akár egy olyan nehéz időszak végét ünneplik, amikor az egyik félre a szokásosnál nagyobb teher hárult, egy ilyen esküvő mindenképpen meghitt és felemelő esemény, ami segít az újrakezdésben, és még erősebbé teheti a szerelmet. Ahogy egy régi-új menyasszony fogalmazott: „Hatalmas bók, hogy tudom, ennyi nehézség után is újra megtenné…”