Te + Én

Dolgok, amelyekkel megölhetjük a romantikát

Egy kapcsolat eleje olyan, mint egy nászút. Sülve-főve együtt lennénk, izgalmas minden együtt töltött perc, kézen fogva sétálnánk a Holdig és még tovább, együtt számolgatva a csillagokat – még el is neveznénk a másikról egyet. Idővel véget ér ez az édes romantika, átlépünk a hosszú távú kapcsolatok kevésbé rózsaszín (bár még mindig édes) mezejére. Egyre jobban ismerjük a másikat, egyre inkább megszokjuk a jelenlétét. A romantikának azonban nem kellene búcsút intenünk, csakhogy hajlamosak vagyunk úgy is kiirtani a mindennapjainkból, hogy az fel sem tűnik a számunkra. Íme néhány észrevétlen apróság, amelyekkel megöljük a romantikát a kapcsolatunkban.

„A legtöbben azt tapasztaljuk, hogy a kapcsolatok elején meglévő izgalom és újdonság idővel lecsendesedik és a párok átlépnek egy stabilabb, békésebb fázisba” – mondja dr. Traci Stein klinikai szakpszichológus.

„Amikor az emberek kényelmesebben érzik magukat, akkor előkerülhetnek olyan viselkedésminták, amelyeket talán eleinte nem fedtek fel a másik előtt, csak hogy jobb színben tűnjenek fel még a kapcsolat elején. De amikor már biztonságban érzik magukat, egyszeriben előkerülnek ezek az addig elrejtett szokások.”

Azt gondolnánk, hogy nem olyan nagy ügy, hiszen mindenkinek vannak ilyen dolgai. Csakhogy ezek azok az észrevétlen apróságok, amelyekkel megöljük a romantikát a kapcsolatunkban.

Okostelefonozás

Ahelyett, hogy a párunkkal foglalkoznánk, beszélgetnénk, összebújnánk, a telefonunkat bújjuk, nyomogatjuk, chatelünk, olvasunk, játszunk és észre sem vesszük, hogy a másikat elhanyagoljuk.

Fotó:Freepik/katemangostar

Fotó:Freepik/katemangostar

A bizonytalanság érzése

Sokszor csak bebeszéljük magunknak, de a bizonytalanság érzése is megölheti a párkapcsolatot. Az állandó aggodalom, a félelem attól, hogy megcsalnak vagy elhagynak bennünket elég frusztráló lehet. A bizalmatlanság pedig romboló.

Kötözködés, kisebb viták

Persze egyik kapcsolat sem felhőtlen, de amikor a kötözködés és a kisebb viták mindennaposak, akkor elgondolkodik az ember, hogy miért is vagyunk mi együtt?

Mindent meg kell beszélni

Az őszinte kommunikáció fontos dolog, az egyik legfontosabb egy működő párkapcsolatban. De nem kell mindig mindent megbeszélni, túlbeszélni, ez fárasztó lehet és érdektelenséget szülhet.

Folyamatos panaszkodás

Még ha csak a munka miatt is panaszkodunk, de minden nap azt hallgatni, hogy nekünk milyen rossz volt a munkahelyünkön, több mint frusztráló vagy idegesítő.

Elfelejtett jó éjt puszik

Minden kapcsolatban fontos az érintés, a gyengédség, ennek egyik legjobb fokmérője a jóéjt puszi. Ne feledkezzünk meg róla, így édesebb lehet az álmunk.

Ritkán vagyunk külön

Az szuper, ha szeretünk egymás társaságában lenni, de minden nap, minden egyes percben? Mindenkinek szüksége van egy kis különlétre, egyedüllétre, amikor a saját gondolataival, életével foglalkozik, amelyben persze nekünk is helyünk van.