Te + Én

Öt lépés a bizalom kialakításához egy párkapcsolatban

Amikor egy új kapcsolatot kezdünk valakivel, a bizalom kiépítése az egyik legnehezebb feladat. Mint annyi minden másnak, ennek is alapja az őszinte kommunikáció, viszont aki próbálta, tudja, hogy az őszinteség is sokszor nagyon nehéz terep. Valakit megtisztelni azzal, hogy minden további nélkül őszinték vagyunk vele, az egyik legkomolyabb és legnehezebb dolog a világon.

Van, akinek könnyen megy, másoknak a nehezükre esik bizalmas kapcsolatot kialakítani másokkal. Ez előfordulhat a barátság, a család vagy a párkapcsolat területén is. Azt szokták mondani, hogy a bizalmat nagyon nehéz elnyerni, viszont annál könnyebb elveszíteni – és ez valóban így is van az életben. Érdemes lehet tehát a nehezen felépített bizalmat a helyén kezelni, értékelni, vigyázni rá és megőrizni. De hogyan tehetünk rá szert? Íme néhány módszer: így építhetjük ki a bizalmat egy új kapcsolatban 5 egyszerű lépésben a szakértő szerint.

Fotó: Unsplash/ Christiana Rivers

Fotó: Unsplash/ Christiana Rivers

Töltsünk együtt minőségi időt

Vagyis ne csak úgy „kutyafuttában” találkozzunk az új partnerünkkel és a felületes beszélgetések helyett törekedjünk a komolyabb, mélyebb beszélgetésekre. A közös programok legyenek valóban közösek, érezzük mindketten jól magunkat, élmény legyen számunkra, ne csak „egy a sok közül”.

Mindenkinek vannak hibái

Ne játsszuk meg magunkat, senki sem tökéletes. Mutassuk meg a párunknak a valódi oldalunkat a hibáinkkal együtt (bár az igen szubjektív lehet, hogy mi számít hibának és mi nem). Ha felfedjük az összes oldalunkat, a személyiségünk pozitív és negatív oldalát, akkor a másik is nyitottabbá válhat.

Apró lépésekkel haladjunk

Ne legyünk türelmetlenek, a bizalom idővel kiépül, egyre mélyebbé válik. Kezdjük kis lépésekkel, például egy kisebb titokkal, egy személyes emlékkel, ne adjunk meg rögtön minden adatot (kódot és jelszót) és bizalmas információt magunkról. Érezni fogjuk, hogy mikor jön el az ideje annak is.

Legyünk megbízhatóak

Elvárhatjuk, hogy valaki megbízzon bennünk, de amíg nem viselkedünk megbízhatóan, addig ez úgysem működik. Ha szeretnénk valakiben megbízni, mi is legyünk megbízhatóak – enélkül nem is működhet az egész.

Tegyünk egy próbát

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, tegyünk egy próbát és mondjunk el valami kisebb, ártatlanabb személyes dolgot magunkról, ami a bizalmat jelezheti a másik felé és nézzük meg, hogyan reagál. Látni és érezni fogjuk, hogy a titok biztos kézbe került, adjunk egy kis időt, és nézzük meg, hogy valóban így van-e. Ha igen, elkezdhetjük felépíteni a kettőnk közötti bizalmat, ami várhatóan sikeres is lehet!